Wat de notaris allemaal regelt

Nagenoeg elke Nederlander krijgt in zijn leven wel een keer te maken met een notaris. Dit kan voor diverse onderwerpen zijn. Het zijn altijd belangrijke onderwerpen die van grote invloed op de rest van jouw leven kunnen zijn.

Huis passeren bij een notariskantoor

Als jij een huis koopt of verkoopt, kom jij altijd in contact met een medewerker van een notariskantoor. De (ver)koopakte en hypotheekakte passeren namelijk bij de notaris. Maar voordat dit het geval is, moet onder andere eerst al het papierwerk rond zijn; de borg moet op de rekening van de notaris gestort zijn en de notaris moet van de bank gehoord hebben dat de hypotheek rond is. Als alles rond is, kan er een afspraak ingepland worden om de aktes te laten passeren. De koper van het huis moet altijd zelf aanwezig zijn. De verkoper hoeft echter niet perse aanwezig te zijn. Hij of zij kan iemand van het notariskantoor machtigen om namens hem of haar de verkoopakte te tekenen.

Testament opmaken

Het is erg verstandig om een testament op te maken. Je kunt natuurlijk ook zelf een briefje schrijven over wat jouw wensen zijn- Dit is echter niet rechtsgeldig. Als jij een testament opmaakt bij de notaris dan is dit wel rechtsgeldig en jouw wensen worden zeker uitgevoerd nadat jij overleden bent. De notaris regelt dit helemaal. Als jij niets vastlegt, zijn er vaste regels over wie jouw bezittingen krijgen. Als jij het graag anders geregeld wilt hebben, dan moet je dat dus echt vastleggen in een testament.

Samenlevingsovereenkomst opstellen

Als je gaat samenwonen, ben je vast en zeker erg gelukkig en natuurlijk van plan om altijd samen te blijven. Op dat moment denk je er vaak niet aan om een samenlevingsovereenkomst op te stellen. Toch is dat erg belangrijk. Stel dat jullie onverhoopt toch uit elkaar gaan, dan is het niet meer zeker of jullie nog goed met elkaar kunnen praten. Wellicht is een van de twee wel boos of verdrietig en dan kan je de zaken niet meer goed en eerlijk verdelen. Als je net gaat samenwonen kan je alles heel eerlijk bekijken en op papier zetten. Zo kunnen jullie vastleggen welke bezittingen van wie zijn, hoeveel geld jullie allebei ingelegd hebben, etc. Alles wat jullie dan vastleggen, kan belangrijk zijn op het moment dat jullie uit elkaar gaan. Dan hoeven jullie over deze zaken niet meer na te denken. Jullie hebben dan tijd over om jullie te richten op het regelen van alle andere zaken die een relatiebreuk met zich meebrengt.

Bij een notariskantoor regel je dus de zaken die belangrijk zijn voor nu en ook zeker voor de toekomst. Veel succes!


Delen