Salarisadministratie uitbesteden

Er zijn bedrijven die de salarisadministratie graag van bedrijven uit handen nemen. Zij hanteren echter verschillende tarieven. Waar moet een ondernemer aan denken en hoe is hij voordelig uit?

Tarieven

Er zijn verschillende niveaus waarop een administratief salarisbureau te werk kan gaan. Niet elk bureau heeft dit. Maar het kan interessant zijn om uit te zoeken welke bureaus dit wel doen: het kan namelijk voordeel opleveren. Om dit te illustreren wordt een bureau met pseudoniem 'Bureau X' gebruikt. Bureau X onderscheidt zijn diensten in de salarisadministratie in niveau 1 en niveau 2. Het verschil is maar één werkzaamheid: mutaties. In niveau 1 wordt dat uitgevoerd voor de werkgever, bij niveau 2 dient de werkgever dit zelf te doen. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor de tarieven die Bureau X hanteert. Zoals velen bureau's zijn de tarieven van X prijs per loonstrook van een werknemer. Wanneer het gaat om niveau 1 rekent het bedrijf bij één werknemer 14 euro per loonstrook, per 2 tot 10 werknemers 11,50 euro en bij 10 en meer werknemers 10,50. De prijs neemt af wanneer het aantal werknemers toenemen. Dit is omdat een loonstrook verwerken voor één werknemer relatief intensiever is dan voor 10 tegelijkertijd. Wanneer het gaat om niveau 2, dus wanneer de opdrachtgevende onderneming zelf mutaties dient uit te voeren, zijn de kosten: 12,50 bij één werknemer per loonstrook, tien euro voor 10 tot 20 werknemers, negen euro voor 11 tot 20, acht euro voor 21 tot 50 en bij 50 werknemers of meer: zeven euro. Uitgerekend kan het verschil tussen deze twee niveaus per loonstrook van een werknemer ruim een euro verschillen. Op jaarbasis kan dit honderden euro's schelen. Bij Bureau X is het dus van belang: hoeveel werk wilt u zelf verrichten en hoeveel werk wilt u laten verrichten? Hoe meer u uit handen geeft, hoe hoger de prijs wordt. En andersom ook. Maar het is natuurlijk de vraag: hoeveel tijd kost het afhandelen van mutaties en hoeveel geld kost deze tijd? Én, weegt dat op tegen de kosten als u het wel zou laten uitbesteden? Genoeg stof tot nadenken dus.  

Van 4 tot 9 euro

Bijna alle bureau's die werken aan salarisadministratie hanteren hun tarieven aan de hand van de loonstroken die zij moeten verwerken. Reclame's zullen u vertellen dat er voor 4 euro per loonstrook wordt gewerkt, terwijl een ander bureau 9 euro per loonstrook hanteert. Waar komt dat verschil vandaan? Hanteert het bedrijf jaaropgaven, geven zij alles netjes door aan de Belastingdienst? Adviseren zij werknemers (uw bedrijf of dat van een ander) daarnaast goed? Maken ze loonberekeningen, hebben ze nauw contact met de Arbodienst en het UWV? Vragen die de prijs van een bureau opmaken. Recura is specialist en generalist tegelijkertijd. We denken graag mee over besparingen op de salarisadministratie.


Delen